• aside

Organizația Studenților Farmaciști Cluj-Napoca

OSF Cluj-Napoca înseamnă Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Cluj-Napoca şi este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală care are ca scop, alături de reprezentarea studenţilor farmacişti la nivel universitar, organizarea de campanii şi proiecte pe teme de sănătate, plecând de la premisa că este mai important să previi, decât să tratezi.
Organizaţia funcţionează sub supravegherea unui Birou de Conducere alcătuit astăzi din 18 studenţi care se reînnoieşte în fiecare an. Organizaţia funcţionează pe bază de voluntariat şi este alcătuită din studenţi ai anilor 1-5 ai Facultăţii de Farmacie, specializarea Farmacie şi anii 1-3 ai specializării Nutriţie şi Dietetică.
Ce înseamnă sã fii voluntar OSF Cluj-Napoca ? Ei bine, înseamnă să fii realist, cu spirit de echipã, optimist, perseverent, prietenos, open-minded şi toate acestea pentru că, la rândul său, OSF Cluj-Napoca înseamnă provocare, muncă, performanţă, dedicaţie, unitate, distracţie, aventură.

Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Cluj-Napoca a fost fondată în 1995.  Datorită forţelor pe care le-a deţinut prin membrii săi, a reuşit, în scurt timp, să pună bazele FASFR (Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România), federaţie din care facem parte cu drepturi depline. La numai câţiva ani, OSF Cluj-Napoca se află printre organizaţiile de prestigiu, care aderă la ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România).
Reprezentativitatea organizaţiei este una bine conturată în rândul studenţilor UMF Cluj-Napoca, dar şi în rândul celorlalte ONG-uri, acest statut reuşind să îl obţinem în urma proiectelor realizate. Tot pe plan, OSF Cluj-Napoca a fost prima organizaţie din România care a fost acceptată în 1996 în IPSF (International Pharmaceutical Students’Federation), sub titlul de membru asociat. Datorită OSF Cluj-Napoca, după fondarea FASFR, România a fost reprezentată la nivel internaţional cu drepturi depline, fiind printre primele 10 ţări care au primit dreptul de membru deplin în cadrul IPSF în decurs de un an.
Organizaţia are un rol bine stabilit, pe care îl respectăm şi încercăm să îl îmbunătăţim de la an la an. Ajutorul adus studenţilor este unul major deoarece mulţi nu ştiu ce înseamnă profesia de farmacist, care este rolul ei sau care sunt domeniile de activitate pe care le pot urma.

Misiunea organizaţiei este :

  • reprezentarea studenților atât la nivel de Facultate cât și Universitate;
  • formarea de profesionişti în domeniul farmaceutic prin dezvoltarea anumitor abilităţi : informare, comunicare, responsabilizare ;
  • conştientizarea amprentei de promotor de sănătate pe care farmacistul o are ;
  • responsabilizarea comunităţii prin campaniile demarate, mergând pe ideea că orice schimbare începe din partea cuiva.

Organizaţia este divizată în mai multe departamente: Resurse Umane, Educaţional, Sănătate Publică, Divertisment, Fundraising, Relații Externe și Imagine. De asemenea, OSF Cluj-Napoca se implică în procesul de cazare în căminele studenţeşti, repartizarea locurilor de tabară, elaborarea regulamentelor din cadrul Universităţii, organizarea “Săptămânii bobocului”, a “Balului Aspirinuțelor” şi a altor evenimente de socializare, realizarea de schimburi studenţeşti la nivel naţional (prin programul FASFR – InterFarma, InterPractis), dar şi la nivel internaţional (prin programul SEP – Student Exchange Programme). În ceea ce priveşte proiectele şi campaniile de responsabilizare socială, am putea aminti “Infodiabet”, “Automedicația rațională”, “Informare în licee” La acestea se adaugă proiectele desfăşurate la nivelul Universităţii : Colindăm prin UMF, Zilele UMF Cluj-Napoca, “Gala OSF Cluj- NApoca” şi Festivitatea de Absolvire.

About the Author

OSF Cluj-Napoca

Organizația Studenților Farmaciști Cluj-Napoca