PROIECTE

InfoDiabet

Ziua Mondială a Diabetului este evidenţiată în fiecare an în data de 14 noiembrie.

 

Dublu faţă de ceea ce se estima până acum, aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat, adică 11,6% din numărul cetăţenilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, situând ţara noastră pe locul doi în Europa. Alarmant este faptul că, la nivel mondial, aproape o treime dintre pacienţii care suferă de diabet zaharat nu sunt conştienţi de existenţa bolii.

 

Campania „InfoDiabet”, desfășurată în toată țara sub egida FASFR, este menită să ofere publicului larg informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce această boală, modul în care poate fi prevenită, dar și cum se poate ține sub control.

 

În 2017, campania s-a desfășurat în perioada 13-15 noiembrie. Împreună cu voluntarii campaniei am amplasat standuri de informare a publicului în zone intens circulate din Cluj, am ținut prezentări interactive elevilor claselor a III-a și a IV-a, am împărțit stickere, flyere și brățări. În ultima zi am relizat un Flashmob cu care am atras atenția asupra acestei patologii, dar și o conferință, urmată de un workshop de prim ajutor în cazul persoanelor diabetice.

 

Echilibru prin nutriție

România se situează sub media est europeană în ceea ce priveşte obezitatea, dar incidenţa bolii creşte mai rapid decât în zonă, fiind cu 14% mai mare decât în 1990. Potrivit unui studiu, 55% din populaţia Românei este supraponderală.

 

Promovarea stilului de viaţă sănătos contribuie la profilaxia apariţiei obezităţii, a bolilor cardiace sau a diabetului, precum şi la prelungirea duratei de viaţă. Este necesar ca populația să conștientizeze că urmarea unor reguli simple de alimentaţie şi includerea în obiceiurile vieţii de zi cu zi a sportului vor avea un impact benefic asupra calităţii vieţii.

 

În acest context, OSF Cluj-Napoca a desfășurat în perioada 21-23 noiembrie 2017 prima ediție a campaniei “Echilibru prin Nutriție”, menită să ofere publicului larg informațiile necesare pentru a avea un stil de viață echilibrat, cheia către o viață sănătoasă.

Cu ajutorul voluntarilor am reușit să le stârnim curiozitatea elevilor din gimnaziu cu privire la o alimentație echilibrată și gustoasă, unde am fost plăcut surprinși de implicarea acestora.

Ultima zi am încheiat-o cu multe sfaturi utile și indicații pentru a ne alege alimentele care ne aduc cele mai multe beneficii și nutrienți pentru sănătatea noastră cu ajutorul invitaților noștri, profesioniști în domeniul nutriției, Ioana Popa- Nutriționist Dietetician și Cătălin Iustin Aron- Masterand “Nutriția și calitatea vieții “. La final a avut loc și o degustare de gustări rapide, gustoase, dar mai ales, sănătoase!

Sănătatea ta contează

350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, estimează Organizația Mondială a Sănătății, fiind a patra boală ca răspândire pe glob.În numai 3 ani, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare, mai estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

În România, din procentul de 20% de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Astfel, depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în ţară.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită pe 7 aprilie, OSF Cluj-Napoca a desfășurat sub egida FASFR campania „Sănătatea ta contează”,campanie care îşi propune să promoveze şi să încurajeze populaţia să adopte un stil de viață cât mai sănătos. În 2018, OSF Cluj-Napoca a ales ca temă a campaniei Stresul, iar în perioada 19-25 martie am aflat împreună care sunt principalii factori care il provoacă, ce impact are asupra noastră și a sănătății, cum îl putem evita, dar și trata.

 

Am amplasat standuri de informare în zone intens circulate ale orașului unde am împărțit flyere, stickere, mingi anti-stres, semne de carte, am povestit și am aflat principalii factori care cauzează stres elevilor claselor a VII-a și a VIII-a și le-am oferit metode de a veni în întâmpinarea lui. De asemenea, am realizat o statistică privind principalii factori de stres și metoda preferată de a-l combate în rândul tinerilor. În ultima zi am aflat alături de Adrian Vîntu, în cadrul unui workshop cu tema “Mindfulness”, cum săgestionămmai bine stresul din viațanoastră, iar la final am organizat o tombolă cu premiiconstândînagende, ceai, stickereșisemne de carte.

Campania Națională “Săptămâna Imunizării”

Vaccinarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a unor boli infecțioase cu un impact negativ major asupra sănătății publice, menținerea unei acoperiri vaccinale optimale fiind o prioritate în vederea prevenirii reapariției unor epidemii de boli transmisibile, ce au fost eliminate aproape în totalitate datorită vaccinurilor.

 

În perioada 2012-2015, vaccinurile au prevenit peste 5 milioane de decese pe glob.

 

Epidemia de rujeolă din Europa, care a izbucnit în februarie 2016, continuă să facă victime, iar România ocupă primul loc în acest top nefast. De atunci, țara noastră s-a confruntat cu peste 15 000 de cazuri de rujeolă, dintre care 59 de decese. Aceasta se datorează scăderii succesive din ultimii ani a ratei de vaccinare anti-rujeolice,87% dintre aceste cazuri fiind întâlnite la persoane nevaccinate, deși există vaccinuri sigure și eficiente de mult timp.

 

Imunizarea este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de important. Ne implică pe fiecare în parte și este important să fim informați cu toții.

Astfel, în perioada 23-30 Aprilie, OSF Cluj-Napoca a desfășurat Campania Națională „Săptămâna Imunizării”, sub egida FASFR. În cadrul acestui proiect, ne-am informat și am informat publicul larg, în special mamele și viitoarele mame, cu privire la importanța și beneficiile vaccinării, dar și despre riscul ignorării acesteia.

 

În cele 4 zile am organizat vizite la Spitalele de Pediatrie din Cluj-Napoca, unde am povestit cu viitoare mame sau proaspete mămici despre importanța imunizării celor mici și despre imunitatea în colectivitate, le-am răspuns la întrebări și curiozități. Am împărțit materiale informative, stcikere și flyere, am organizat un workshop pentru voluntarii campaniei, unul pentrul publicul larg, dar și un quiz pe această temă cu întrebări din materialele informative distribuite online, unde am strans fonduri pentru a ajuta secția de prematuri din Cluj-Napoca.